Härmä külakalme 2012

Setomaal, Obinitsa lähistel Härmä külas toimusid väiksemad uurimistööd külaelanike algatusel rajatava tsässona – õigeusu külakabeli asukohas (Mihkli tsässon pühitseti sisse 22. oktoobril). Kaevamised toimusid kaitsealusel kesk- ja varauusaegsel külakalmel, kus pärimuse kohaselt on varem olnud püha Tooma tsässon. Pärast viimase hävitamist – külapühamu  pannud põlema Taeluva kiriku papp, et rahvas ei käiks tsässonas, vaid tuleks kirikusse – hakati ande viima mäel kasvanud ohvrikadaka – Tooma kadaka juurde. Tsässona alal ja ümbruses kaevati niivõrd, kuivõrd vaja ristpalkhoonele tasase aluspinna saamiseks. Ilmnes, et pinnase ülaosa on metallidetektori abil metall-leidudest tühjaks korjatud. Sügavamalt leiti  üksikuid münte; matmissügavuseni kaevand ei ulatunud.  Harvad põlenud luukillud näitavad, et Härmä kalmel leidub ka maa-aluseid põletusmatuseid. Leitud mündid on pärit peamiselt 17. ja 19. sajandist. Valdavalt on tegemist Riias vermitud Rootsi killingite ja Vene vaskkopikatega.

Rubriigid: Kaevamised, Uudised. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.