Niklusmäe kalme ja kabeliase 2012

Karula vallas Kaagjärve ehk Rautina järve lähedal Rautina Niklusmäel (Karula kihelkond) uuriti hiljutiste rüüstekaevamistega väga tugevasti lõhutud muinaskalmet ning kesk- ja rootsiaegset külakalmistut. Kaevamisi juhendasid Pikne Kama ja Heiki Valk, rüüstega lõhutud muististe järeluuringud toimusid Est-Lat-Rus programmi AAC-projekti raames.

Niklusmäel on katoliku ajal olnud püha Nikolause kabel või kirik. Ilmnes, et kalme südamikala on rüüstajad kaevamistel koppa kasutades täies ulatuses segamini pööratud ja mündid ning pronksist ehteleiud pinnasest metallidetektori abil välja korjanud. Osa pinnast olid rüüstajad ära vedanud, et seda mujal segamatult läbi otsida.

Keskaegse kabeli ase oli täiesti hävitatud. Hoone ehitusviisist andsid märku vaid vundamendikive sidunud lubimördi tükid ja põlenud aknaklaasi killud. Täiesti segamini paisatud oli ka väga arvukate põletusmatustega muinasaegne kalmesüdamik. Lõhkipõlenud kivid lubavad oletada Niklusmäel olnud kivikalmet, mille vanus jääb teadmata.

Pinnase sõelumisel ja metallidetektoritega täiendaval ülevaatamisel saadi mitmeid leide, mis polnud rüüstajaile huvi pakkunud või olid jäänud leidmata. Leitud müntide dateeringud ulatuvad 13. sajandist 18. sajandini. Tegemist on ilmselt nii ohvrirahade kui hauapanustega. Matuste juurest pärinevad arvukad rüüstajaile huvi mitte pakkunud raudesemed: kirstunaelad, pandlad, noad, õmblusnõelad ja vöörõngad ning nende katked. Leiti ka kaurikarpidest ja klaasist helmeid, merevaigust ja mäekristallist helmes ning pronksi ja tinaga kaunistatud villaseid rõivajäänuseid. Erilist tähelepanu väärib kopaga ümbertõstetud, kuid kompaktselt säilinud pinnasekogum, kus naisekolju jäänuste juures oli mitu peapaela, üks neist kaunistatud pronksspiraalidest mustriga. Haruldane leid, mis võeti üles monoliidina, pärineb 14.-15. sajandist, puhastati välja Tartu Ülikooli arheoloogialaboris (Riina Rammo).

Suurte puude juurte tõttu lõhkumata jäänud alale tehtud 8 m2 suurusest proovikaevandist leiti kokku 14 luustiku jäänused. Matuste juurest leiti nuge, rauast nõelu, sõlgi ja 15. sajandi münte.

Rubriigid: Kaevamised, Uudised. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.